Teamfoto LubLab Allround
Werkzaam in Apeldoorn, hoofdvestiging Laren
Wat u moet weten over het gesnoeid houden van bomenRedactie, 11 april 2024
Het snoeien van een boom

Bomen zijn onmisbaar in de tuin. Ze voorzien niet alleen in groen, maar bieden ook schaduw en zijn van cruciaal belang voor dieren en insecten. Om ervoor te zorgen dat de bomen in uw tuin goed gedijen, is het van belang om ze regelmatig te snoeien.

Snoeien is noodzakelijk om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden. Maar het is geen klus die u zomaar even kunt doen, het vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Om een boom goed te kunnen snoeien, is het nodig om over de juiste kennis van bomen en gereedschap te beschikken. In dit artikel komt aan bod waarom het essentieel is om bomen te snoeien en hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Redenen voor het snoeien van bomen

Een boom kan om verschillende redenen periodiek gesnoeid moeten worden. Bomen hebben een eigen leven en groeien voortdurend. Het kan voorkomen dat bomen zich in een richting ontwikkelen die u niet wenst of niet aantrekkelijk vindt. Een boom snoeien om zijn vorm intact te houden is de eerste reden voor het snoeien.

Om te voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen gaat groeien, kunt u de boom eens per jaar terugsnoeien. Hiermee houdt u de groei van de boom onder controle en binnen de gewenste grenzen. Het snoeien van bomen kan nodig zijn vanwege mogelijke gevaarlijke situaties die ze kunnen veroorzaken.

Het kan voorkomen dat bomen op gevaarlijke manieren gaan groeien, snoeien is dan cruciaal. Houd rekening met takken die topzwaar zijn, takken die de visie belemmeren of takken die hinderlijk groeien. Als laatste is het van belang om rekening te houden met de gezondheid van uw boom.

Snoeien kan nodig zijn om de gezondheid van de boom te waarborgen. Het weghalen van zieke takken of grote delen van de boom kan nodig zijn tijdens het snoeien. Snoeien kan noodzakelijk zijn vanwege de omvang van de boom die de gezondheid in gevaar brengt.

Wat u moet weten over snoeien

Zorg ervoor dat u niet te veel van de boom snoeit. Het is verstandig om niet meer dan 20% van de blad dragende takken weg te nemen om de groei van de boom in balans te houden. Als u wilt voorkomen dat er uitlopers ontstaan, is het noodzakelijk om takken aan de basis af te snoeien. Wees voorzichtig dat u niet te dicht bij de stam snoeit, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Wanneer takken van aanzienlijke omvang zijn, haalt u ze er in 2 gedeelten af. Snijd als eerste de tak in op de gewenste locatie aan de onderkant. Zaag vervolgens de tak van bovenaf weg. Op deze manier zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, waardoor het proces veel veiliger is.

Hoofdtakken die naar binnen groeien moeten regelmatig worden gesnoeid. Het snoeien van dood hout is van essentieel belang. Het wegsnoeien van de zwakste tak bij takken die tegen elkaar schuren is belangrijk.

U kunt nu beginnen met het voorbereiden van de snoeiwerkzaamheden!

Wanneer alle belangrijke regels zijn opgesomd, kunt u beginnen met de voorbereiding. Bereid u voor door de juiste gereedschappen paraat te hebben voor het snoeien. Zorg dat u een goede snoeischaar bij de hand heeft, deze is nuttig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Wilt u hogere takken snoeien? Dan kunt u overwegen om een telescopische snoeischaar aan te schaffen. Met een takkenschaar of snoeizaag kunt u dikkere takken moeiteloos verwijderen. Zodra u de benodigde gereedschappen in huis heeft, is het tijd om het nodige hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Wanneer u gaat snoeien, is het belangrijk om een ladder en volledig dekkende kleding te dragen. Zorg ook altijd voor beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Het snoeiwerk kan bijna beginnen. Voordat u start, is het echter belangrijk om eerst een plan van aanpak te maken. Voordat u begint met snoeien, is het belangrijk om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Controleer of er risicovolle takken aanwezig zijn die gesnoeid moeten worden.

Door vooraf te bepalen wat er gesnoeid moet worden en hoe u te werk gaat, voorkomt u problemen en verloopt het snoeiproces soepel en veilig. Let erop dat alle zijden van de boom gesnoeid worden, dit is van belang om de groei van de boom te stimuleren en een gelijkmatige ontwikkeling te bevorderen. Het is nu de juiste periode om te beginnen met het snoeien van de boom! Denk eraan om de regels op te volgen en uw veiligheid en de veiligheid van de omgeving te waarborgen.

Snoeien door een specialist

Het snoeien van bomen kan een uitdagende taak zijn die de nodige zorg en aandacht vereist. Als u de klus liever aan professionals overlaat, dan kan dat zeker!Voor hulp of informatie kunt u altijd contact opnemen met LubLab Allround via 085 106 1487.

Zoeken

Snel een medewerker spreken?Bel 085 106 1487

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over LubLab Allround

LubLab Allround is opgericht in 2012 door Jorik Lubberding om variërend werk te doen en zijn passie en werk tegelijkertijd uit te oefenen. Inmiddels is het bedrijf ontwikkeld tot een goed lopend bedrijf waarin een breed scala aan werkzaamheden wordt uitgevoerd.


LubLab kan je helpen bij veel hoveniersklussen, variërend van het aanleggen van gazons, opritten, terrassen, vlonders, tuinpaden, tot het verzorgen van bomen en planten en het aanleggen van verschillende soorten omheiningen. Ook kunnen we graafwerkzaamheden uitvoeren, de grond egaliseren, verbeteren, verdichten en verharden.


Schakel ons in voor jouw hovenierklus!


Logo van VCA
VCA

Reviews van LubLab Allround

Door R.H
Op 28 december 2022
10
Review heeft geen inhoud
Door A
Op 16 mei 2022
10
Review heeft geen inhoud