Teamfoto LubLab Allround
Werkzaam in Apeldoorn, hoofdvestiging Laren

Klimaatbestendige tuin

Redactie apeldoorn-hovenier.nl, 20 mei 2024
Plas met regenwater en regendruppels

Te midden van de natuur staat uw tuin, die direct de gevolgen van de veranderende klimaatomstandigheden ondervindt. Door de toenemende extremen, met inbegrip van langdurige hittegolven, stortbuien en droogteperioden, is het van essentieel belang om uw groene oase te beschermen tegen deze grillige omstandigheden van Moeder Natuur. Het goede nieuws is dat er vele stappen zijn die u kunt zetten om uw tuin klaar te stomen voor deze uitdagingen en hem weerbaarder te maken.

Maak uw tuin weerbaar tegen klimaatschommelingen met deze tips

Het teveel aan watergebruik in uw tuin is niet langer duurzaam, met de toenemende druk op watervoorraden en de frequent voorkomende extreme weersomstandigheden. Gelukkig biedt moderne technologie ons geavanceerde systemen die ons helpen om op een efficiënte manier met water om te gaan. Een van de efficiëntste manieren om waterverlies te beperken, is door gebruik te maken van geavanceerde irrigatiesystemen, zoals druppelirrigatie en sproeiers met timers.

Het water wordt met deze systemen direct naar de wortelzones van planten gebracht, waardoor verdamping en verspilling door overbewatering worden verminderd. Een noodzakelijk onderdeel van waterbesparing is het hebben van regentonnen. Dankzij deze simpele, maar doeltreffende apparaten kunt u regenwater opvangen en toepassen bij het besproeien van uw planten.

Wanneer u regenwater opvangt en hergebruikt, hoeft u minder kostbaar leidingwater te gebruiken. Op deze manier dragen we ook bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Een goed idee is ook om te gaan voor permeabele materialen voor uw tuin.

Door materialen zoals grindpaden en poreuze bestrating te gebruiken, kunnen we de waterafvoer verbeteren en overstromingen voorkomen. Permeabele oppervlakken laten regenwater in de bodem infiltreren in plaats van rechtstreeks naar riolen af te voeren. Door de plantenwortels kan het water opgenomen worden of teruggevoerd worden naar het grondwater.

Handige tips voor optimale schaduw en bescherming in uw tuin

Beschermde plekken in de tuin zijn heerlijk om te ontspannen tijdens zonnige dagen. Desalniettemin zijn ze van essentieel belang voor het handhaven van de vochtbalans en bescherming tegen de schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan de zon. Het strategisch plaatsen van bomen en struiken is een slimme manier om natuurlijke schaduw te creëren en tegelijkertijd beschutting te bieden aan planten die gevoelig zijn voor direct zonlicht.

Bomen zijn vooral krachtig als schaduwverstrekkers met hun uitgebreide kruinen en grote bladeren, die een verkoelend effect hebben op hun omgeving. Naast bomen kunnen struiken ook fungeren als schaduwscheppers en bescherming bieden tegen direct zonlicht. Kies voor weelderige, bladrijke struiken die een compact bladerdak vormen en zorg ervoor dat ze op strategische plaatsen worden geplaatst.

Duurzame keuzes voor uw tuinbeheer

Een stap richting duurzaamheid is het inzetten van biologische alternatieven voor pesticiden en meststoffen. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kunnen nuttige insecten en andere dieren in de tuin in gevaar komen, en wordt ook de kwaliteit van de bodem aangetast. Het delicate evenwicht van het ecosysteem in de tuin blijft behouden door te kiezen voor natuurlijke meststoffen en biologische bestrijdingsmiddelen.

Dit draagt bij aan het verminderen van de blootstelling aan schadelijke chemicaliën voor zowel mensen als dieren. Met een variëteit aan planten kunt u een gezellige omgeving creëren voor bestuivende insecten zoals bijen, vlinders en zweefvliegen. Deze insecten zijn van onschatbare waarde voor de bestuiving van planten en dragen bij aan de vruchtbaarheid en het voortbestaan van uw tuin.

U kunt tevens leefgebieden inrichten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van vogels, bijen en andere dieren. In uw tuin bieden vogelhuisjes, bijenhotels en natuurlijke schuilplaatsen zoals dichte struiken en stapelmuurtjes bescherming en nestgelegenheid aan dieren. Als gevolg daarvan ontwikkelt zich een levendige en evenwichtige gemeenschap van flora en fauna in uw tuin.

Bent u op zoek naar een professionele tuinprofessional?

Heeft u deskundige hulp nodig om uw tuin voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering?Neem contact met LubLab Allround op voor professionele ondersteuning en advies!Voor verdere ondersteuning zijn wij bereikbaar via 085 106 1487.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1487 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over LubLab Allround

LubLab Allround is opgericht in 2012 door Jorik Lubberding om variërend werk te doen en zijn passie en werk tegelijkertijd uit te oefenen. Inmiddels is het bedrijf ontwikkeld tot een goed lopend bedrijf waarin een breed scala aan werkzaamheden wordt uitgevoerd.


LubLab kan je helpen bij veel hoveniersklussen, variërend van het aanleggen van gazons, opritten, terrassen, vlonders, tuinpaden, tot het verzorgen van bomen en planten en het aanleggen van verschillende soorten omheiningen. Ook kunnen we graafwerkzaamheden uitvoeren, de grond egaliseren, verbeteren, verdichten en verharden.


Schakel ons in voor jouw hovenierklus!


VCA